Backup

Backup

Backups

Wat is een backup? Een backup is het opslaan van uw gegevens op een externe lokatie. Dit kan zijn op een hardeschijf of op een externe server op het internet, ook wel een cloud server of VPS genoemd.

Welke vorm van backup moet u kiezen?

Lokale opslag

Hard Disk Drive (HDD)

Het grote voordeel aan lokaal opslaan is dat u in principe maar 1 maal hoeft te investeren in een backup medium, namelijk een hardeschijf (of solid state drive). Wanneer u deze heeft is het alleen nog maar een kwestie van regelmatig een backup te maken. Dit vind ik over het algemeen de veiligste manier van backuppen omdat je deze schijf fysiek moet hebben om er iets mee te kunnen.

Cloud server

Cloud server

Een cloud server is een server waarbij de backup op een grote, gedeelde server staat. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Dropbox of Microsoft OneDrive. Het voordeel hier van is dat u overal de mogelijkheid heeft om deze gegevens op te halen en te gebruiken. Het nadeel hieraan is echter dat het op een gezamenlijke server staat en dat hier een risico aan verbonden is. In het verleden is het namelijk wel gebeurd dat er een server is gehacked en dat privé gegevens zijn gelekt. In de meeste gevallen zal Microsoft of Dropbox snel genoeg handelen dat dit direct weer verholpen is, maar er is natuurlijk altijd een risico!

Virtual Private Server / Dedicated Server

Virtual Private Server

Een Virtual Private Server ofwel VPS is bijna het zelfde idee als een Cloud server. Het verschil is echter dat je hier niet op een gezamenlijke server zit, maar op een privé server. Dit betekend dus dat de gegevens nog steeds online op een server zijn opgeslagen, maar dat niemand anders hier toegang tot heeft. Hierdoor is het al stukken veiliger. Je kan ook zelf bepalen hoe alles functioneert op deze server. Het nadeel hier aan is dat het ook weer stukken duurder is omdat deze server helemaal voor jou alleen is, net als de kosten.

Een dedicated server is vrijwel het zelfde als een Virtuele server. Het enige verschil is dat bij de dedicated server je fysiek hardware aanschaft. Dit is dus veel duurder dan wanneer je een virtuele server aanschaft.

Conclusie

Over het algemeen zal een hardeschijf ruim voldoende zijn voor het opslaan van bijvoorbeeld foto’s, documenten of andere privé bestanden. Op het moment dat u gezamenlijk met uw familie, vrienden of collega’s iets moet gaan delen en back-uppen is dit niet aan te raden. In dit geval is Dropbox of OneDrive misschien een uitkomst voor u. Wanneer u constante grote hoeveelheden data moet back-uppen dan is een virtuele of zelfs dedicated private server iets voor u.

Diensten

Heeft u hulp nodig met het opzetten van een backup? Ik kan u advies geven welke manier van back-uppen u het beste kunt gebruiken en dit ook voor u opzetten. Mocht u een backup van meerdere computers maken in uw thuis situatie is een NAS (Network-Attached Storage) misschien ook een oplossing voor u. Voor meer informatie hier over klik hier.