Hardware

Hardware

Elke computer heeft verschillende hardware onderdelen. Hardware zijn de fysieke componenten van een computer zoals bijvoorbeeld de hardeschijf,het moederbord, de processor, een Cd / DVD speler, een touchpad van de muis en ga zo maar door.

Door het gebruik van uw computer slijten de componenten van uw hardware. Niet alleen zichtbare delen, maar ook de elektrische onderdelen. Bijvoorbeeld een (oude) hardeschijf kan na 10 jaar al slijtage hebben wanneer u deze intensief gebruikt. Uw moederbord bestaat uit ontzettend veel elektrische componenten die op den duur zo vaak geladen / ontladen zijn dat ze “verlopen”. Dit houd in dat de werking verminderd en dat deze op den duur op houden met hun werking. Dit kan er zelfs voor zorgen dat uw computer niet meer wilt opstarten!

Hier is een lijst aan hardware onderdelen die in uw computer (kunnen) zitten:

De Processor

Processor

Dit kunt u zien als het brein van de computer. Hier worden alle handelingen en berekeningen door uitgevoerd. Er zijn heel erg veel verschillende soorten processoren, en ze hebben allemaal verschillende eigenschappen en specificaties. Welke is nou de juiste om te kiezen?
Over het algemeen zijn processoren die goed en snel zijn, ook stukken duurder dan de iets minder snelle processoren. Heeft u niet zo veel rekenkracht nodig voor zware programma’s? Dan kunt u het prima vinden met de oudere types. Heeft u programma’s zoals Photoshop of Autocad dan is het misschien verstandig om een processor te kiezen met genoeg rekenkracht zodat uw computer niet om de haverklap vast loopt.

Het moederbord

Moederbord computer Op het moederbord worden alle onderdelen van de hardware aangesloten zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Ook het moederbord heeft allemaal verschillende soorten en maten. Hoewel het moederbord minder kritisch is voor de snelheid van uw computer, speelt het toch wel degelijk een rol.

Moederbord poorten

In de BIOS kunt u allemaal instellingen aanpassen zodat u bijvoorbeeld uw computer over het ethernet kan laten opstarten (Wake on LAN), of dat u uw processor kan overclocken (let op, dit is alleen voor gevorderden). Elk moederbord heeft ook weer verschillende aansluitingen en poorten zoals HDMI, VGA en DVI, let dus goed op wat u moet hebben bij het aanschaffen van een computer of moederbord!

Random Access Memory (RAM)

Random Access Memory Hier word data tijdelijk in opgeslagen en kan op deze manier worden verwerkt door de computer. Het RAM word ook wel het werkgeheugen genoemd. RAM is een belangrijk onderdeel van de snelheid van uw computer. Het geheugen heeft verschillende frequenties en types waarmee hij kan functioneren, maar de meest gebruikte op dit moment is de 1600 MHz DDR3. De DDR4 series zitten er aan te komen en deze zullen aanmerkelijk sneller zijn.

Wat is nou handig en waar moet je op letten wanneer je RAM koopt? Ten eerste is het belangrijk om te weten wat uw moederbord steunt. Dit kunt u terug vinden in de specificaties van het moederbord. Hier word dan de frequentie aangegeven en het type RAM (DDR2 – 4 bijvoorbeeld). Wanneer u weet welke u moet aanschaffen moet u beslissen hoeveel RAM u in totaal wilt. Dit is compleet afhankelijk van wat u precies met uw computer gaat doen en welk besturingssysteem u draait. Wanneer u bijvoorbeeld Windows 10 (64 bit) draait (er van uit gaande dat u een nieuwe computer aanschaft), dan neemt dit al snel standaard 2 Gigabytes aan RAM in. Wanneer u dan een programma opent zoals Google Chrome of Mozilla Firefox, dan kan dit al snel 500 MB tot 1 GB aan geheugen kosten.

RAM slots

Standaard is 4 GB wel het minimale wat nog te vinden is, dit is dan echt een budget computer en zal ook erg langzaam zijn aangezien het geheugen zo maar vol loopt. Wanneer u gebruik maakt van grote programma’s zoals Photoshop of Autocad dan is 8 GB wel het minimale. Mocht u vragen hebben wat u het beste zou kunnen kiezen dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Voeding of Accu

Hardware Computer voeding

Een computer heeft ook een voeding spanning nodig. De voedingen zijn er in verschillende maten kleuren, maar wat het belangrijkste is, is dat ze genoeg vermogen kunnen leveren.
Bij een standaard computer zonder extra videokaart of extensie kaarten zal er minder vermogen nodig zijn dan wanneer er een krachtige videokaart in zit. Bij een standaard desktop computer zonder toeters en bellen zal er niet meer gebruikt worden dan 400 Watt, dit verschilt natuurlijk wel weer per component wat er gebruikt wordt, maar het zal niet alles schelen. Echter bij een computer met een nieuwe videokaart kan het maar zo zijn dat de voeding minimaal 800 Watt moet kunnen leveren.

Laptop Accu

Een laptop heeft een accu die in principe het zelfde zal doen als een voeding van een computer. Over het algemeen hoef je hier helemaal niks aan te doen. Het nadeel aan een accu is dat bij elke keer dat je hem oplaad, de cellen in de accu ietsje minder worden. Dus na enkele honderd keren zal de accu van uw laptop dermate slecht worden dat uw laptop nog maar enkele minuten op de accu kan zonder dat hij opgeladen hoeft te worden. In dit geval kan u het best uw accu vervangen of er voor kiezen om een nieuwe laptop te kopen.

Hard Disk Drive (HDD) & Solid State Drive (SDD)

Er zijn twee verschillende soorten opslagmedia’s op het moment die veel worden gebruikt voor computers. Natuurlijk zijn dit niet de enige, maar wel de meest voorkomende.

Hard Disk Drive

Hard Disk Drive (HDD)

Een Hard Disk Drive (HDD), ook wel hardeschijf genoemd is het meeste gebruikt als media of data opslag. Harde schijven zijn over het algemeen goedkoop en zijn over het algemeen goed geschikt voor elke computer. Door deze twee redenen worden deze schijven tegenwoordig nog steeds gebruikt.

Solid State Drive

Solid State Drive (SSD)

De reden waarom je een Solid State Drive (SSD) zou willen kopen is omdat deze velen malen sneller is dan een HDD, dit kan soms wel 4x sneller zijn. Dit verschil kunt u al heel erg snel merken wanneer Windows is geïnstalleerd op een Solid State Drive.

Videokaart

Twee grafische kaarten

Elke desktop computer of laptop die gebruikt wordt bevat een videochip. Deze zorgt er voor dat u beeld heeft op uw monitor. Helaas is de standaard videochip op uw moederbord soms niet genoeg en daarom zijn er videokaarten (ook wel grafische kaarten genoemd). Videokaarten draaien met hun eigen processoren en werkgeheugen waardoor het systeem zelf ontlast word. Meestal heeft de externe videokaart ook extra of andere poorten die gebruikt kunnen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld VGA, DVI of HDMI poorten zijn.

Videokaarten worden vaak ook gebruikt om zware programma’s, spelletjes of om meerdere monitoren op aan te sluiten. Deze drie gebruiken namelijk heel erg veel video geheugen en zou onder normale, standaard omstandigheden, te veel vereisen van de computer.