Lokale server

Lokale server

Een lokale web server

LAMP, lokale server

Een lokale server op een Raspberry Pi kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Één van deze doeleinden is een lokale web server (LAMP). LAMP is een samenvoeging van 4 onderdelen. Linux, Apache, MySQL en PHP. Deze hebben hun eigen functies.

Linux

Linux is een open source besturing systeem. Hier worden de volgende 3 applicaties / functies op geïnstalleerd. Natuurlijk is dit niet het enige wat je op Linux kan installeren, maar voor nu houden we het hier bij.

Apache

Apache is een applicatie dat er voor zorgt dat de Raspberry Pi verbinding kan maken met het internet. Dit is ook een open source applicatie dat regelmatig wordt geupdate. Dit zorgt er voor dat het veilig blijft om gebruik te blijven maken van Apache.

MySQL

Bijna elke website heeft wel zijn eigen database. Hier worden bijvoorbeeld inlog gegevens (veilig) in opgeslagen. Niet alleen inlog gegevens, maar zelfs complete websites waaronder bijvoorbeeld deze! Deze gegevens mogen natuurlijk niet beschikbaar zijn voor iedereen, dus daarom word een MySQL database beschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord!

PHP

PHP is een krachtig element van het maken van een website. PHP zorgt er voor dat er op een website functies mogelijk gemaakt kunnen worden. Dit kan van een simpel contact formulier tot een complexe web applicatie waar allemaal data grafieken in zitten verwerkt.

Lokale file share server

FTP server

Dit is een server waar je bestanden op kan zetten. U kunt dit ook zien als een uitgekleden NAS. Zo’n file share server staat ook wel bekend als een “FTP” server en staat voor “File Transfer Protocol”. Een groot voordeel van een file share server is, is dat het delen van bestanden heel gemakkelijk wordt. U hoeft bijvoorbeeld nooit meer een USB stick te hebben. U download gewoon een “FTP” programma, logged in op uw server en haalt de bestanden er af!

Lokale game server

Geloof het of niet, maar een Raspberry Pi is tegenwoordig zelfs zo krachtig dat het kan functioneren als een mini game server. Er zijn zelfs spel ontwikkelaars die zich focussen op het ontwikkelen van hun spel zodat het gedraaid kan worden op een Raspberry Pi. Neem bijvoorbeeld het spel Minecraft. Dit is waarschijnlijk het meest bekende spel wat hier op gehost wordt.

Retro Pie

Naast een Minecraft server kan een Raspberry Pi ook gebruikt worden als een “emulator”. Hier mee kunt u bijvoorbeeld de oude arcade games van vroeger weer spelen! Dit gaat via een installatie van een applicatie genaamd “RetroPie”. Dit kan niet alleen leuk voor u zijn, maar ook voor uw vrienden, kennissen, familie of misschien wel uw kinderen!